Od maja u nas upalne , bardzo upalne lato. Chłodniki to nie mój ulubiony temat na obiad. Ale czasem na szybciocha czemu nie. Zwłaszcza jak 36 stopni w cieniu za oknem. Ten - jest smaczny. Lepsza wersja gazpacho od typowo pikantnej paprykowej.
500 g pomidorów (użyłam żółtych, ale można też czerwonych)
1 podłużna papryka lub 1/3 zwykłej papryki
1/2 melona np. kantalupa
1/3 szklanki mielonych migdałów + 2 łyżki zrumienionych płatków do dekoracji
2 łyżki sake lub 1 łyżka octu winnego
1 mały ząbek czosnku
1/3 bułeczki np. paryskiej
4 - 5 łyżek oliwy extra vergine
sól - około 1/2 łyżeczki
PROPOZYCJA PODANIA:
salsa krewetkowa (składniki poniżej)
SALSA KREWETKOWA:
1 łyżka masła
8 krewetek Black Tiger, oczyszczonych i posiekanych
1 łyżeczka posiekanego tymianku lub natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie chili do smaku (posiekane, płatki lub w proszku)
PRZYGOTOWANIE
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i wyciąć twarde szypułki. Usunąć większość nasion, miąższ i sok włożyć do pojemnika blendera.
Paprykę pokroić i usunąć z niej gniazda nasienne. Dodać do pomidorów razem z obranym i pokrojonym melonem. Dodać resztę składników: migdały, sake lub ocet winny, czosnek, bułkę, oliwę i sól do smaku.
Wszystko długo miksować (przez około 1 minutę) na najwyższych obrotach blendera. Najlepiej podawać schłodzone, np. salsą krewetkową, zrumienionymi płatkami migdałów i konfiturą ze skórki arbuza.
Salsa krewetkowa: na małej patelni roztopić masło, dodać osuszone i pokrojone krewetki, tymianek lub natkę, sól i świeżo zmielony pieprze oraz chili do smaku. Smażyć mieszając przez około minutę.
U nas temperatury podobne; tyle, że teraz nie jjemu zup. Za dzieciństwa uwielbiałem wiśniankę albo japczankę.
OdpowiedzUsuńfuj tylko nie zupy owocowe, pamietam, bywały na obozach z centralnej Polsce. Nie jedzenie na słodko , a już zupy jak kisiel z makaronem to przestępstwo.
UsuńGazpacho z melonem nie ma nic wspólnego z owocowymi zupami. Jest pikantne i paprykowe.