Gazpacho z melonem

Od maja u nas upalne , bardzo upalne lato. Chłodniki to nie mój ulubiony temat na obiad. Ale czasem na szybciocha czemu nie. Zwłaszcza jak 36 stopni w cieniu za oknem. Ten - jest smaczny. Lepsza wersja gazpacho od typowo pikantnej paprykowej. 500 g pomidorów (użyłam żółtych, ale można też czerwonych) 1 podłużna papryka lub 1/3 zwykłej papryki 1/2 melona np. kantalupa 1/3 szklanki mielonych migdałów + 2 łyżki zrumienionych płatków do dekoracji 2 łyżki sake lub 1 łyżka octu winnego 1 mały ząbek czosnku 1/3 bułeczki np. paryskiej 4 - 5 łyżek oliwy extra vergine sól - około 1/2 łyżeczki PROPOZYCJA PODANIA: salsa krewetkowa (składniki poniżej) SALSA KREWETKOWA: 1 łyżka masła 8 krewetek Black Tiger, oczyszczonych i posiekanych 1 łyżeczka posiekanego tymianku lub natki pietruszki sól i świeżo zmielony pieprz opcjonalnie chili do smaku (posiekane, płatki lub w proszku) PRZYGOTOWANIE Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i wyciąć twarde szypułki. Usunąć większość nasion, miąższ i sok włożyć do pojemnika blendera. Paprykę pokroić i usunąć z niej gniazda nasienne. Dodać do pomidorów razem z obranym i pokrojonym melonem. Dodać resztę składników: migdały, sake lub ocet winny, czosnek, bułkę, oliwę i sól do smaku. Wszystko długo miksować (przez około 1 minutę) na najwyższych obrotach blendera. Najlepiej podawać schłodzone, np. salsą krewetkową, zrumienionymi płatkami migdałów i konfiturą ze skórki arbuza. Salsa krewetkowa: na małej patelni roztopić masło, dodać osuszone i pokrojone krewetki, tymianek lub natkę, sól i świeżo zmielony pieprze oraz chili do smaku. Smażyć mieszając przez około minutę.

Komentarze

  1. U nas temperatury podobne; tyle, że teraz nie jjemu zup. Za dzieciństwa uwielbiałem wiśniankę albo japczankę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fuj tylko nie zupy owocowe, pamietam, bywały na obozach z centralnej Polsce. Nie jedzenie na słodko , a już zupy jak kisiel z makaronem to przestępstwo.
      Gazpacho z melonem nie ma nic wspólnego z owocowymi zupami. Jest pikantne i paprykowe.

      Usuń

Prześlij komentarz