coraz śnielej sobie w kuchni poczynam. Lato za oknem to i przysmaki z basenu morza śródziemnego wjeżdzają na stół. Po prostu ..O MAMMMA MIA !
2 łyżki oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1/2 papryczki chili
2 pomidory + 1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml białego wytrawnego wina
350 ml wrzącej wody
300 filetów ryby morskiej (np. dorsz, halibut, sola, żabnica)
200 g świeżych małży
100 g krewetek + opcjonalnie 2 krewetki nieobrane, z głowami
bagietka
PRZYGOTOWANIE
Do szerokiego większego garnka wlać oliwę, dodać obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek, posiekaną w kosteczkę papryczkę chili i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Dodać do garnka i na większym ogniu gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając.
Dodać koncentrat, połowę posiekanej natki pietruszki, wlać wino i gotować przez kolejne 5 minut. Wlać wrzątek, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotować na większym ogniu przez ok. 5 minut aż sos odparuje i zgęstnieje.
Filety ryby bez skóry i ości pokroić na kilka mniejszych kawałków. Małże opłukać pod bieżącą zimną wodą i oczyścić. Krewetki obrać z pancerzy, naciąć grzbiet i usunąć ciemne jelito. Jeśli mamy 2 krewetki z głowami, pozostawiamy je w całości.
Do garnka z sosem dodać małże, krewetki oraz filety ryby. Gotować przez ok. 3 minuty na średnim ogniu, w połowie delikatnie przemieszać składniki.
Wszystkie nieotwarte małże wyrzucić. Dodać resztę natki pietruszki, jeszcze raz doprawić w razie potrzeby. Przygotować grzanki z bagietki.
Zupę nałożyć do talerzy, dodać grzanki. Obok każdej porcji postawić talerz na muszle po małżach oraz miseczkę z zimną wodą i kawałkiem cytryny (do umycia palców po posiłku).
Nie powiem danie fajne; ale skladniki przy obecnej inflacji-niekoniecznie. ps. benzyna ponad 8.20 za litr.....
OdpowiedzUsuńco ma inflacja do dobrej kuchni i skladnikow, rozumiem ,ze droga potrawa... ale jesc trzeba, a zdrowo warto
Usuń