zuppa di Pesce

coraz śnielej sobie w kuchni poczynam. Lato za oknem to i przysmaki z basenu morza śródziemnego wjeżdzają na stół. Po prostu ..O MAMMMA MIA ! 2 łyżki oliwy extra vergine 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chili 2 pomidory + 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml białego wytrawnego wina 350 ml wrzącej wody 300 filetów ryby morskiej (np. dorsz, halibut, sola, żabnica) 200 g świeżych małży 100 g krewetek + opcjonalnie 2 krewetki nieobrane, z głowami bagietka PRZYGOTOWANIE Do szerokiego większego garnka wlać oliwę, dodać obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek, posiekaną w kosteczkę papryczkę chili i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Dodać do garnka i na większym ogniu gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Dodać koncentrat, połowę posiekanej natki pietruszki, wlać wino i gotować przez kolejne 5 minut. Wlać wrzątek, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotować na większym ogniu przez ok. 5 minut aż sos odparuje i zgęstnieje. Filety ryby bez skóry i ości pokroić na kilka mniejszych kawałków. Małże opłukać pod bieżącą zimną wodą i oczyścić. Krewetki obrać z pancerzy, naciąć grzbiet i usunąć ciemne jelito. Jeśli mamy 2 krewetki z głowami, pozostawiamy je w całości. Do garnka z sosem dodać małże, krewetki oraz filety ryby. Gotować przez ok. 3 minuty na średnim ogniu, w połowie delikatnie przemieszać składniki. Wszystkie nieotwarte małże wyrzucić. Dodać resztę natki pietruszki, jeszcze raz doprawić w razie potrzeby. Przygotować grzanki z bagietki. Zupę nałożyć do talerzy, dodać grzanki. Obok każdej porcji postawić talerz na muszle po małżach oraz miseczkę z zimną wodą i kawałkiem cytryny (do umycia palców po posiłku).

Komentarze

  1. Nie powiem danie fajne; ale skladniki przy obecnej inflacji-niekoniecznie. ps. benzyna ponad 8.20 za litr.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co ma inflacja do dobrej kuchni i skladnikow, rozumiem ,ze droga potrawa... ale jesc trzeba, a zdrowo warto

      Usuń

Prześlij komentarz