Kalafiorowa z fetá

ostatnio były wyszukane składniki, to tym razem najprostrze, prosto z warzywniaka 1/2 kg ziemniaków np. młodych 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego 1 mały młody kalafior lub 1/2 średniego 1/2 czerwonej papryki 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku 200 g śmietanki 18% lub 30% szczypiorek, koperek ser feta PRZYGOTOWANIE W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 1 minutę. Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać różyczki kalafiora, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz kurkumę. Doprawić pieprzem. Przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wlać śmietankę, dodać posiekany szczypiorek i koperek i powoli podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty. Zupę podawać z pokrojoną lub pokruszoną fetą. WSKAZÓWKI Zamiast papryki można też użyć marchewki.

Komentarze

  1. Ciekawy pomysł . o ile kalafiorem nie gardzimy w postaci gotowanej,to w postaci takiej chłodnikowej zupy...pomysł ciekawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz