ostatnio były wyszukane składniki, to tym razem najprostrze, prosto z warzywniaka
1/2 kg ziemniaków np. młodych
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
1 mały młody kalafior lub 1/2 średniego
1/2 czerwonej papryki
1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
200 g śmietanki 18% lub 30%
szczypiorek, koperek
ser feta
PRZYGOTOWANIE
W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 1 minutę.
Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać różyczki kalafiora, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz kurkumę. Doprawić pieprzem.
Przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Wlać śmietankę, dodać posiekany szczypiorek i koperek i powoli podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty. Zupę podawać z pokrojoną lub pokruszoną fetą.
WSKAZÓWKI
Zamiast papryki można też użyć marchewki.
Ciekawy pomysł . o ile kalafiorem nie gardzimy w postaci gotowanej,to w postaci takiej chłodnikowej zupy...pomysł ciekawy.
OdpowiedzUsuńto spróbujcie! warto rozszerzac smaki
Usuń