Czas kończyć sezon na zimowe warzywa. Z ochłani lodówki wyciągnięta brukselka, ostatnia ;) ale przepis nowy. Lubię tak
Składniki
200 g spaghetti
20 zielonych lub fioletowych brukselek
2 duże dojrzałe pomidory
6 nieobranych ząbków czosnku
2 łyżki kaparów, bez zalewy
sól i świeżo zmielony pieprz, do smaku
peperoncino, opcjonalnie, do smaku
½ łyżeczki wędzonej papryki
Wykonanie
brukselkę oczyść z zewnętrznych liści, obetnij lekko zdrewniałe końcówki i przetnij na pół
połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj całe pomidory i nieobrane ząbki czosnku, skrop oliwą, posyp szczyptą soli i wędzonej papryki. Wymieszaj, tak, aby wszystkie składniki pokryły się oliwą i przyprawami [ możesz zrobić to też w misce ]. Następnie rozłóż na blasze i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C
wyjmij warzywa z piekarnika następnie ostrożnie zdejmij skórkę z gorących pomidorów
na patelnię wlej łyżkę oliwy. Gdy się zagrzeje, wycisnąć do niej ząbki czosnku, dodaj pomidory i rozgnieć łopatką lub widelcem
dopraw do smaku solą, pieprzem oraz peperoncino [ jeśli używasz ] i gotuj przez 5 minut
w międzyczasie makaron wrzuć do wrzącej, osolonej wody i ugotuj al dente – odcedź makaron, zachowując szklankę wody z jego gotowania
dodaj ugotowany makaron do sosu, dołóż brukselkę i kapary wraz z 4 – 5 łyżkami makaronowej wody
wymieszaj całość, gotując jeszcze minutę, następnie rozłóż spaghetti na talerze .
sPAGETTI TAK ALE W WQARIANCIE KLASYCZnym i dodatkiem czerwonego wina.
OdpowiedzUsuńa klasyczny wariant to jaki ? bolonaise ? putanesca ? CARBONARA ? aglio olio ? nerano ?
UsuńNIE MA czegoś takiego jak klasyczne spagetti .
Choć tak w Pl pomodoro ,
ale pomodoro to mniej więcej jest odpowiedznikiem hmmmm pizzy margerity czy rosołu,
można samo,ale można na bazie wyczarować więcej , pożywniej, ciekawiej