Spagetti z pieczoną brukselką

Czas kończyć sezon na zimowe warzywa. Z ochłani lodówki wyciągnięta brukselka, ostatnia ;) ale przepis nowy. Lubię tak Składniki 200 g spaghetti 20 zielonych lub fioletowych brukselek 2 duże dojrzałe pomidory 6 nieobranych ząbków czosnku 2 łyżki kaparów, bez zalewy sól i świeżo zmielony pieprz, do smaku peperoncino, opcjonalnie, do smaku ½ łyżeczki wędzonej papryki Wykonanie brukselkę oczyść z zewnętrznych liści, obetnij lekko zdrewniałe końcówki i przetnij na pół połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj całe pomidory i nieobrane ząbki czosnku, skrop oliwą, posyp szczyptą soli i wędzonej papryki. Wymieszaj, tak, aby wszystkie składniki pokryły się oliwą i przyprawami [ możesz zrobić to też w misce ]. Następnie rozłóż na blasze i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C wyjmij warzywa z piekarnika następnie ostrożnie zdejmij skórkę z gorących pomidorów na patelnię wlej łyżkę oliwy. Gdy się zagrzeje, wycisnąć do niej ząbki czosnku, dodaj pomidory i rozgnieć łopatką lub widelcem dopraw do smaku solą, pieprzem oraz peperoncino [ jeśli używasz ] i gotuj przez 5 minut w międzyczasie makaron wrzuć do wrzącej, osolonej wody i ugotuj al dente – odcedź makaron, zachowując szklankę wody z jego gotowania dodaj ugotowany makaron do sosu, dołóż brukselkę i kapary wraz z 4 – 5 łyżkami makaronowej wody wymieszaj całość, gotując jeszcze minutę, następnie rozłóż spaghetti na talerze .

Komentarze

  1. sPAGETTI TAK ALE W WQARIANCIE KLASYCZnym i dodatkiem czerwonego wina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a klasyczny wariant to jaki ? bolonaise ? putanesca ? CARBONARA ? aglio olio ? nerano ?
      NIE MA czegoś takiego jak klasyczne spagetti .
      Choć tak w Pl pomodoro ,
      ale pomodoro to mniej więcej jest odpowiedznikiem hmmmm pizzy margerity czy rosołu,
      można samo,ale można na bazie wyczarować więcej , pożywniej, ciekawiej

      Usuń

Prześlij komentarz