Pieczone warzywa z kaszą

Na tyle kolorów na talerzu buzia nie przestaje się uśmiechać 1/2 cukinii 1 średni batat (słodki ziemniak) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżki oliwy extra ORAZ garść szpinaku 100 g kaszy orkiszowej / jęczmiennej / gryczanej ser feta lub brie PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Batata obrać i pokroić na ok. 2 - 3 cm kawałki. Cukinię oraz paprykę również pokroić na podobnej wielkości części. Cebulę obrać z zewnętrzych suchych łupin, pokroić na ćwiartki a następnie na ok. 1 cm plastry. Ząbki czosnku pozostawić w łupinkach. Warzywa doprawić pieprzem (ok. 1/2 łyżeczki) i wymieszać z 3 łyżkami oliwy oraz oderwanymi listkami z gałązek rozmarynu. Nie solić, bo wówczas warzywa puszczą soki. Warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia (ok. 20 x 30 cm) lub naczyniu żaroodpornym i piec przez 45 minut bez przykrycia. W międzyczasie ugotować kaszę według instrukcji na opakowaniu. Wysypać i rozłożyć na dużym talerzu. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i od razu dodać do nich szpinak, pozostałą łyżkę oliwy oraz kaszę. Delikatnie przemieszać wszystko razem z fetą za pomocą płaskiej łopatki.

Komentarze

  1. tO JESZCZE W WARIANCIE WARZYW KRAJOWYCH-PRZESZŁOBY; kaszę lubimy, warzywa też...nienajgorszy pomysł

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz