Na tyle kolorów na talerzu buzia nie przestaje się uśmiechać
1/2 cukinii
1 średni batat (słodki ziemniak)
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 łyżki oliwy extra
ORAZ
garść szpinaku
100 g kaszy orkiszowej / jęczmiennej / gryczanej
ser feta lub brie
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Batata obrać i pokroić na ok. 2 - 3 cm kawałki. Cukinię oraz paprykę również pokroić na podobnej wielkości części.
Cebulę obrać z zewnętrzych suchych łupin, pokroić na ćwiartki a następnie na ok. 1 cm plastry. Ząbki czosnku pozostawić w łupinkach.
Warzywa doprawić pieprzem (ok. 1/2 łyżeczki) i wymieszać z 3 łyżkami oliwy oraz oderwanymi listkami z gałązek rozmarynu. Nie solić, bo wówczas warzywa puszczą soki.
Warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia (ok. 20 x 30 cm) lub naczyniu żaroodpornym i piec przez 45 minut bez przykrycia.
W międzyczasie ugotować kaszę według instrukcji na opakowaniu. Wysypać i rozłożyć na dużym talerzu.
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i od razu dodać do nich szpinak, pozostałą łyżkę oliwy oraz kaszę.
Delikatnie przemieszać wszystko razem z fetą za pomocą płaskiej łopatki.
tO JESZCZE W WARIANCIE WARZYW KRAJOWYCH-PRZESZŁOBY; kaszę lubimy, warzywa też...nienajgorszy pomysł
OdpowiedzUsuńcebula, marchewka, jarmuż i listki szpinaku
Usuń