Makaron z bakłażanem, pomidorami i pastą harissa

bo wraz z wiosną nachodzi mnie ochota na eksperymentowanie w kuchni i na nowosci. ot ,tak Makaron z bakłażanem, pomidorami i harissą 2 solidne porcje 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała czerwona cebula, pokrojona w pióra 3 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki 2 łyżki masła 1 łyżeczka harissy 1 bakłażan (250 g), pokrojony na kawałki 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych ⅓ szklanki (40 g) parmezanu 200 g makaronu sól, pieprz, świeża bazylia 1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż cebulę i czosnek, aż zaczną się zarumieniać, około 3 – 5 minut. Dodaj masło, a następnie harissę, przesmaż, aż poczujesz intensywny zapach chili. Dodaj bakłażana, smaż przez 5 – 6 minut, mieszając, aż lekko zmiękną. 2. Na patelnię wlej całą zawartość puszki z pomidorami, przemieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 – 15 minut, aż bakłażany będą całkowicie miękkie. 3. W międzyczasie ugotuj makaron. Przełóż go na patelnię z sosem wraz z ¼ szklanki osolonej wody, w której się gotował. Wytapalj go w sosie, dodając sera po trochu, cały czas mieszając. Wrzuć garść listków bazylii. Podawaj z większą ilością sera i bazylii.

Komentarze

Prześlij komentarz