bo wraz z wiosną nachodzi mnie ochota na eksperymentowanie w kuchni i na nowosci. ot ,tak
Makaron z bakłażanem, pomidorami i harissą
2 solidne porcje
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula, pokrojona w pióra
3 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
2 łyżki masła
1 łyżeczka harissy
1 bakłażan (250 g), pokrojony na kawałki
1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
⅓ szklanki (40 g) parmezanu
200 g makaronu
sól, pieprz, świeża bazylia
1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż cebulę i czosnek, aż zaczną się zarumieniać, około 3 – 5 minut. Dodaj masło, a następnie harissę, przesmaż, aż poczujesz intensywny zapach chili. Dodaj bakłażana, smaż przez 5 – 6 minut, mieszając, aż lekko zmiękną.
2. Na patelnię wlej całą zawartość puszki z pomidorami, przemieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 – 15 minut, aż bakłażany będą całkowicie miękkie.
3. W międzyczasie ugotuj makaron. Przełóż go na patelnię z sosem wraz z ¼ szklanki osolonej wody, w której się gotował. Wytapalj go w sosie, dodając sera po trochu, cały czas mieszając. Wrzuć garść listków bazylii. Podawaj z większą ilością sera i bazylii.
mAKARON SPOKO, OK BAKLAŻAN-FAJNY PIECZONY.
OdpowiedzUsuńbakłażan każdy dobry
Usuńjak dobrze przygotowany