Wege jest cool ;)
Pieczone boczniaki z sosem pieczeniowym bez pieczenia
4 porcje
500 g boczniaków
¼ szklanki sosu sojowego
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku w łupinie, zmiażdżone
½ łyżeczki wędzonej papryki
Wegetariański sos pieczeniowy
1 cebula, poszatkowanej
1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
2 liście laurowe
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki brązowego cukru
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 marchewka
1 pietruszka
¼ fenkułu lub 1 gałązka selera naciowego
15 g suszonych borowików
1 łyżka jasnej pasty miso
750 ml bulionu warzywnego, najlepiej domowego
3 łyżki zimnego masła
1. Duże boczniaki przekrój na pół. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce, dodaj boczniaki. Dokładnie natrzyj je marynatą, najlepiej ręcznie. Odstaw na co najmniej godzinę, ale noc w lodówce byłaby dla grzybów boskim smakowym spa.
2. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż boczniaki wraz marynatą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut, aż ich brzegi staną się rumiane i chrupiące.
3. W międzyczasie przygotuj sos pieczeniowy bez pieczenia. W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Przesmaż cebulę z czosnkiem, liściem laurowym, tymiankiem i rozmarynem, aż stanie się szklista, około 8 minut.
4. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Przesmaż do momentu, aż pociemnieje, około 3 minuty. Wlej wino, odparuj. W dodaj resztę warzyw, borowiki i bulion. Zagotuj i gotuj około 40 minut na umiarkowanym ogniu, aż warzywa całkowicie zmiękną, a bulion odparuje w połowie.
5. Odcedź bulion z warzyw. Odciśnij z nich sumienie każdą kropelkę bulionu – tu jest smak! Przelej bulion z powrotem do garnka, dodaj miso. Zagotuj. Cały czas mieszając trzepaczką, dodawaj masło, łyżka po łyżce. Ten proces nazywa się emulsyfikacją. Z bulionu powstaje rzadki sos. Dopraw pieprzem i solą, jeśli potrzeba.
6. Pieczone boczniaki podawaj z maślanym puree i sosem pieczeniowym bez pieczenia. Obserwuj, jak wszystkim smakuje.
Wege to się kojarzy z Anną Lewandowską-a ta nie jest absolutnie cool ;-)
OdpowiedzUsuńnie wiem, nie znam dziewczyny
Usuń