Boczniaki sosie pieczeniowym

Wege jest cool ;) Pieczone boczniaki z sosem pieczeniowym bez pieczenia 4 porcje 500 g boczniaków ¼ szklanki sosu sojowego 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku w łupinie, zmiażdżone ½ łyżeczki wędzonej papryki Wegetariański sos pieczeniowy 1 cebula, poszatkowanej 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki 2 liście laurowe 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 marchewka 1 pietruszka ¼ fenkułu lub 1 gałązka selera naciowego 15 g suszonych borowików 1 łyżka jasnej pasty miso 750 ml bulionu warzywnego, najlepiej domowego 3 łyżki zimnego masła 1. Duże boczniaki przekrój na pół. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce, dodaj boczniaki. Dokładnie natrzyj je marynatą, najlepiej ręcznie. Odstaw na co najmniej godzinę, ale noc w lodówce byłaby dla grzybów boskim smakowym spa. 2. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż boczniaki wraz marynatą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut, aż ich brzegi staną się rumiane i chrupiące. 3. W międzyczasie przygotuj sos pieczeniowy bez pieczenia. W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Przesmaż cebulę z czosnkiem, liściem laurowym, tymiankiem i rozmarynem, aż stanie się szklista, około 8 minut. 4. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Przesmaż do momentu, aż pociemnieje, około 3 minuty. Wlej wino, odparuj. W dodaj resztę warzyw, borowiki i bulion. Zagotuj i gotuj około 40 minut na umiarkowanym ogniu, aż warzywa całkowicie zmiękną, a bulion odparuje w połowie. 5. Odcedź bulion z warzyw. Odciśnij z nich sumienie każdą kropelkę bulionu – tu jest smak! Przelej bulion z powrotem do garnka, dodaj miso. Zagotuj. Cały czas mieszając trzepaczką, dodawaj masło, łyżka po łyżce. Ten proces nazywa się emulsyfikacją. Z bulionu powstaje rzadki sos. Dopraw pieprzem i solą, jeśli potrzeba. 6. Pieczone boczniaki podawaj z maślanym puree i sosem pieczeniowym bez pieczenia. Obserwuj, jak wszystkim smakuje.

Komentarze

  1. Wege to się kojarzy z Anną Lewandowską-a ta nie jest absolutnie cool ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz