Zupa cytrynowa

Przypomniała mi się zupa robiona przez moją teściową. Wieki nie jedzona. A przecież taka smaczna i prosta. Składniki Sól i pieprz do smaku 1 szt cytryn 100 ml śmietany 18 proc 1 łyżka mąki pszennej 2 szt żółtek 1.5 l rosołu Przygotowanie W garnku podgrzewam rosół z kury W miseczce zahartowuję śmietanę z mąką, żółtkami oraz kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Całość przelewam do wywaru. Następnie wyciskam sok z cytryny, sprawdzam smak i dodaję otartą skórkę z wcześniej sparzonej cytryny. Zupę cytrynową doprawiam solą, pieprzem i podaję z ugotowanym drobnym makaronem w kształcie ryżu.

Komentarze

  1. Ciekawy pomysł. Czyli de facto jest to rosół "podkręcony" smakiem z cytryny. Wyglą nieźle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w jakiś sposób pomidorowa to też podkręcony rosół ;)

      Usuń

Prześlij komentarz