Przypomniała mi się zupa robiona przez moją teściową. Wieki nie jedzona. A przecież taka smaczna i prosta.
Składniki
Sól i pieprz do smaku
1 szt cytryn
100 ml śmietany 18 proc
1 łyżka mąki pszennej
2 szt żółtek
1.5 l rosołu
Przygotowanie
W garnku podgrzewam rosół z kury
W miseczce zahartowuję śmietanę z mąką, żółtkami oraz kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Całość przelewam do wywaru.
Następnie wyciskam sok z cytryny, sprawdzam smak i dodaję otartą skórkę z wcześniej sparzonej cytryny.
Zupę cytrynową doprawiam solą, pieprzem i podaję z ugotowanym drobnym makaronem w kształcie ryżu.
Ciekawy pomysł. Czyli de facto jest to rosół "podkręcony" smakiem z cytryny. Wyglą nieźle.
OdpowiedzUsuńw jakiś sposób pomidorowa to też podkręcony rosół ;)
Usuń