Gyros z tzatzikami

Anegdota- kiedy byliśmy po raz pierwszy w Grecji z moim mężem, jezcze -nie-męzem, myślał, że z tzatikami go wkręcam, bo taka dziwna nazwa... nie wkręcałam. Po prostu już znałam ten genialny prosty sos, idealny do mięsa. Często bywa na naszym grilu. Mięso - wieprzowina, raczej tłusta, im tłustrza tym lepsza - wytopi się Zamarynować- oliwa z oliwek, czosnek, przyprawy ( najprosciej do gyrosa ) - papryka słodka, trochę ostrej, gałka muszkatałowa, kolendra, zioła prowansalskie a potem tylko smązymy na patelni długo Tzatziki- zetrzć ogórka zielonego na tarce 3 ząbki czosnku zalać oliwą potem połaczyć wszystko z dobrym jogurtem greckim i lekko posolić Mistrzostwo

Komentarze

Prześlij komentarz