Anegdota- kiedy byliśmy po raz pierwszy w Grecji z moim mężem, jezcze -nie-męzem, myślał, że z tzatikami go wkręcam, bo taka dziwna nazwa... nie wkręcałam. Po prostu już znałam ten genialny prosty sos, idealny do mięsa.
Często bywa na naszym grilu.
Mięso - wieprzowina, raczej tłusta, im tłustrza tym lepsza - wytopi się
Zamarynować- oliwa z oliwek, czosnek, przyprawy ( najprosciej do gyrosa ) - papryka słodka, trochę ostrej, gałka muszkatałowa, kolendra, zioła prowansalskie
a potem tylko smązymy na patelni długo
Tzatziki-
zetrzć ogórka zielonego na tarce
3 ząbki czosnku zalać oliwą
potem połaczyć wszystko z dobrym jogurtem greckim i lekko posolić
Mistrzostwo
Tzatziki skądś kojarzę nazwę...coś podobnego do czosnkowego?
OdpowiedzUsuńtak, ogórek zileony i dużo czosnku
Usuń