A tak zachciało mi się lekkiej zupy, wręcz pachnącej wiosną
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 młoda cebula
4 młode średnie ziemniaki
1 ząbek czosnku
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
300 g cukinii
1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
1,5 łyżki posiekanego koperku
80 ml śmietanki 30%
ser feta lub ser sałatkowy
PRZYGOTOWANIE
W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (co chwilę mieszając, na średnim ogniu, ok. 5 minut).
Dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i wymieszać. Podsmażać razem przez ok. 2 - 3 minuty co chwilę mieszając.
Dodać starty czosnek, wlać bulion i zagotować. W międzyczasie dodać kurkumę, pieprz oraz w razie potrzeby sól do smaku.
Po zagotowaniu gotować zupę przez ok. 2 - 3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię (nieco większą niż ziemniaki). Gotować przez ok. 8 - 10 minut.
Odstawić z ognia, dodać koperek oraz śmietankę. Podawać z fetą oraz pieczywem.
Kolor ładny;wygląd też .
OdpowiedzUsuńi smaczna...wersja z cukinia, ktorej tez nie bardzo jadasz ;)
Usuń