Co to Pak Choy - typ kapusty. Nie znasz ? ja te nie znałam. ot, kolejny , udany eksperyment kulinarny. Delikatny smak, pełen witamin którego nie zabija długie gotowanie. Bo przygotowanie zajmuje kwadrans
Składniki 20 min 2 lub 4 porcje
kostka twardego tofu, około 200g
duża marchewka
pak choy
2 łyżki oleju, u mnie sezamowy
3 łyżki sosu sojowego lub tamari, dla bezglutenowej wersji
1 łyżeczka startego imbiru
płatki chili, do smaku
ugotowany ryż, do podania
łyżka niesolonych orzeszków ziemnych
Wykonanie
Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kosteczkę marchew i zieloną cebulkę. Smaż przez 3-5 minut
Tofu odciśnij dokładnie z zalewy i pokrusz w rękach na grube kawałki. Dorzuć do warzyw i smaż, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż tofu się przyrumieni
Dodaj starty imbir, chili oraz pokrojoną kapustę. Smaż kolejne dwie trzy minuty, następnie wlej sos sojowy i wszystko dokładnie wymieszaj smażąc kolejne 30 sekund
Orzeszki wsyp na rozgrzaną, suchą patelnię i praż przez chwilę. Odstaw, aby przestygły i posiekaj na mniejsze kawałki
Podawaj z gotowanym ryżem lub makaronem ryżowym, osypane orzeszkami. Stir fry z tofu i pak choy świetnie smakuje też na zimno!
Aniu...ja znam tylko co pojawi się w lidlu i to raczej nan niższej półce cenowej; kapusty owszem wcinamy ale te tradycyjne.
OdpowiedzUsuńa pierwszy raz na pólce widziałam właśnie w Lidlu. Francuskim. I jak kapusta- niższa półka cenowa.
Usuńwłaśnie się dowiedziałam od córki która uczy się chińskiego
Usuńże pak choi znaczy tyle co kapusta chińska , bo choi to chiny, chinczyk , chinske
a to kapustę chińską to znamy; to faktycznie jest dobre
OdpowiedzUsuń