Stir Fry z pak choy i tofu

Co to Pak Choy - typ kapusty. Nie znasz ? ja te nie znałam. ot, kolejny , udany eksperyment kulinarny. Delikatny smak, pełen witamin którego nie zabija długie gotowanie. Bo przygotowanie zajmuje kwadrans Składniki 20 min 2 lub 4 porcje kostka twardego tofu, około 200g duża marchewka pak choy 2 łyżki oleju, u mnie sezamowy 3 łyżki sosu sojowego lub tamari, dla bezglutenowej wersji 1 łyżeczka startego imbiru płatki chili, do smaku ugotowany ryż, do podania łyżka niesolonych orzeszków ziemnych Wykonanie Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kosteczkę marchew i zieloną cebulkę. Smaż przez 3-5 minut Tofu odciśnij dokładnie z zalewy i pokrusz w rękach na grube kawałki. Dorzuć do warzyw i smaż, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż tofu się przyrumieni Dodaj starty imbir, chili oraz pokrojoną kapustę. Smaż kolejne dwie trzy minuty, następnie wlej sos sojowy i wszystko dokładnie wymieszaj smażąc kolejne 30 sekund Orzeszki wsyp na rozgrzaną, suchą patelnię i praż przez chwilę. Odstaw, aby przestygły i posiekaj na mniejsze kawałki Podawaj z gotowanym ryżem lub makaronem ryżowym, osypane orzeszkami. Stir fry z tofu i pak choy świetnie smakuje też na zimno!

Komentarze

  1. Aniu...ja znam tylko co pojawi się w lidlu i to raczej nan niższej półce cenowej; kapusty owszem wcinamy ale te tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a pierwszy raz na pólce widziałam właśnie w Lidlu. Francuskim. I jak kapusta- niższa półka cenowa.

      Usuń
    2. właśnie się dowiedziałam od córki która uczy się chińskiego
      że pak choi znaczy tyle co kapusta chińska , bo choi to chiny, chinczyk , chinske

      Usuń
  2. a to kapustę chińską to znamy; to faktycznie jest dobre

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz