Grzybowa z soczewicą i pęczakiem

jesień pachnąca grzybami ......uwielbiam. Ta zupa to mistrzostwo świata. Kwintesencja jesieni. Składniki 20 min 4 porcje nieduża cebula 2 ząbki czosnku papryczka chili, do smaku, opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek nieduża marchewka 250g kurek 250g białych pieczarek 250g pieczarek kasztanowych 6 suszonych borowików 50ml białego, wytrawnego wina, opcjonalnie garść posiekanego jarmużu mały pęczek natki pietruszki 75g kaszy jęczmiennej 150g ugotowanej brązowej soczewicy, u mnie z puszki 2 litry bulionu warzywnego sól, do smaku oraz spora ilość świeżo mielonego pieprzu Wykonanie na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć pokrojone w drobną kostkę cebulę i marchew. Gdy cebula się zaszkli dodaj przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce czosnek, drobno posiekane chili i pokrojone grzyby smaż przez chwilę, mieszając od czasu do czasu, po czym wlej wino poczekaj, aż alkohol odparuje i zalej grzyby bulionem dodaj przepłukaną kaszę, suszone grzyby oraz jarmuż. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj, na niedużym ogniu, przez 15 – 20 minut Podawaj skropioną dobrą oliwą z oliwek

Komentarze

Prześlij komentarz