jesień pachnąca grzybami ......uwielbiam. Ta zupa to mistrzostwo świata. Kwintesencja jesieni.
Składniki 20 min 4 porcje
nieduża cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili, do smaku, opcjonalnie
2 łyżki oliwy z oliwek
nieduża marchewka
250g kurek
250g białych pieczarek
250g pieczarek kasztanowych
6 suszonych borowików
50ml białego, wytrawnego wina, opcjonalnie
garść posiekanego jarmużu
mały pęczek natki pietruszki
75g kaszy jęczmiennej
150g ugotowanej brązowej soczewicy, u mnie z puszki
2 litry bulionu warzywnego
sól, do smaku oraz spora ilość świeżo mielonego pieprzu
Wykonanie
na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć pokrojone w drobną kostkę cebulę i marchew. Gdy cebula się zaszkli dodaj przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce czosnek, drobno posiekane chili i pokrojone grzyby
smaż przez chwilę, mieszając od czasu do czasu, po czym wlej wino
poczekaj, aż alkohol odparuje i zalej grzyby bulionem
dodaj przepłukaną kaszę, suszone grzyby oraz jarmuż. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj, na niedużym ogniu, przez 15 – 20 minut
Podawaj skropioną dobrą oliwą z oliwek
gRZYBOWA OK;ALE SOCZEWICY-NIE JEDLIŚMY.
OdpowiedzUsuńzaczynam was żałować ....tyle smaków nieodkrytych
Usuń