Ach, Udon zagości na moim stole na dłużej. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, jednogarnkowa.
1,5 litra BULIONU WARZYWNEGO
liść laurowy
2 cm kawałek imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
1/2 bulwy kopru włoskiego
150 g pieczarek
1 kapustka pak choi (lub garść szpinaku)
100 g makaronu (np. chow mein, wonton)
350 g polędwicy z dorsza
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
świeża kolendra lub szczypiorek
PRZYGOTOWANIE
Zagotować bulion, dodać liść laurowy oraz obrany i pokrojony na plasterki imbir. Doprawić sosem sojowym, sosem rybnym, sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
Koper włoski pokroić na plasterki, pieczarki na ćwiartki i dodać do bulionu razem z liśćmi kapustki pak choi (lub szpinakiem). Gotować wszystko ok. 5 minut.
W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Polędwicę z dorsza pokroić na kawałki i dodać do zupy. Zagotować i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty, w międzyczasie dodać ugotowany makaron.
Podawać posypując posiekaną chili i kolendrą lub/i szczypiorkiem.

Ciekawe ale raczej nie do skopiowania
OdpowiedzUsuńnie do skopiowania ,bo nie ma składników w Lublinia
Usuńczy nie do skopiowania, bo smak orientalny