Udon z dorszem

Ach, Udon zagości na moim stole na dłużej. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, jednogarnkowa. 1,5 litra BULIONU WARZYWNEGO liść laurowy 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru 1/2 bulwy kopru włoskiego 150 g pieczarek 1 kapustka pak choi (lub garść szpinaku) 100 g makaronu (np. chow mein, wonton) 350 g polędwicy z dorsza 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili świeża kolendra lub szczypiorek PRZYGOTOWANIE Zagotować bulion, dodać liść laurowy oraz obrany i pokrojony na plasterki imbir. Doprawić sosem sojowym, sosem rybnym, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Koper włoski pokroić na plasterki, pieczarki na ćwiartki i dodać do bulionu razem z liśćmi kapustki pak choi (lub szpinakiem). Gotować wszystko ok. 5 minut. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polędwicę z dorsza pokroić na kawałki i dodać do zupy. Zagotować i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty, w międzyczasie dodać ugotowany makaron. Podawać posypując posiekaną chili i kolendrą lub/i szczypiorkiem.

Komentarze

  1. Ciekawe ale raczej nie do skopiowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie do skopiowania ,bo nie ma składników w Lublinia
      czy nie do skopiowania, bo smak orientalny

      Usuń

Prześlij komentarz