i jeszcze inna wersja na surówkę z ciągle tej samej kpausty, ale uffff ....już koniec
do kuskusu i sadzonego jaja
1/4 główki zielonej młodej kapusty
sól morska
3 duże czerwone papryczki chili
2 młode cebulki wraz ze szczypiorkiem (dymki)
1 łyżka oliwy extra vergine
4 łyżki octu ryżowego (lub 2 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 pełna łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Kapustę opłukać, osuszyć, wyciąć głąb. Pokroić na cienkie paseczki (nożem lub melakserem). Włożyć do dużej salaterki. Dodać szczyptę soli morskiej i wymieszać. Następnie dodać cienko posiekane papryczki chili, pokrojone cebulki wraz ze szczypiorkiem oraz resztę składników surówki: oliwę, ocet, sos sojowy, kmin rzymski i miód. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Jeśli surówka nie będzie od razu podawana, można ją od czasu do czasu przemieszać.
Ok ale czy kumin to masz na myśli nasz kminek czy to jest coś innego? I jak można mieć dość białej kapusty-to coś rewelacyjnego ;-).
OdpowiedzUsuńnie, kminek to kminek, a kumin to kumin rzymski. inny smak
Usuńhmmm.... to ten smak po którym bezbłędnie rozpoznasz kuchnię indyjską , ten charakterystyczny orientalny zapach i smak
jak nie jestem fanką kapusty. nigdy nie byłam, teraz jadam ,ale bez szaleństw