Surówka z białej kapusty z chilly i kuminem

i jeszcze inna wersja na surówkę z ciągle tej samej kpausty, ale uffff ....już koniec do kuskusu i sadzonego jaja 1/4 główki zielonej młodej kapusty sól morska 3 duże czerwone papryczki chili 2 młode cebulki wraz ze szczypiorkiem (dymki) 1 łyżka oliwy extra vergine 4 łyżki octu ryżowego (lub 2 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 pełna łyżeczka miodu lub syropu klonowego Kapustę opłukać, osuszyć, wyciąć głąb. Pokroić na cienkie paseczki (nożem lub melakserem). Włożyć do dużej salaterki. Dodać szczyptę soli morskiej i wymieszać. Następnie dodać cienko posiekane papryczki chili, pokrojone cebulki wraz ze szczypiorkiem oraz resztę składników surówki: oliwę, ocet, sos sojowy, kmin rzymski i miód. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Jeśli surówka nie będzie od razu podawana, można ją od czasu do czasu przemieszać.

Komentarze

  1. Ok ale czy kumin to masz na myśli nasz kminek czy to jest coś innego? I jak można mieć dość białej kapusty-to coś rewelacyjnego ;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, kminek to kminek, a kumin to kumin rzymski. inny smak
      hmmm.... to ten smak po którym bezbłędnie rozpoznasz kuchnię indyjską , ten charakterystyczny orientalny zapach i smak
      jak nie jestem fanką kapusty. nigdy nie byłam, teraz jadam ,ale bez szaleństw

      Usuń

Prześlij komentarz