Pesto z pietruszki zielonej

Zielona pietruszka to super food. Ma 3 razy więcej witaminy C niż cytryna. Tylko ...jak ją jeść na surowo ? Nawet wrzucona garść do rosołu powoduje ,że ta wrażliwa witamina się dezaktywuje. Pesto ! pesto jest genialnym rozwiązaniem! Zajadam z makaronem, wystarczy łycha pesto do udotowanego makaroku, podobnie do gnocci ..ale u mnie rzędzi na kanapkach. Samo do świeżutkiej francuskiej bagietki , albo n kanapce z rzodkiewką - kropla pesto jest jak najlepszy dodatek, do pomidora, żółtego sera, serka typu Almette ...no po prostu wszechstronny dodatek. Mój autorski przepis z jabłkiem. Pęczek zielonej pietruszki Orzeszki Pinii ( mogą być inne nerkowca, migdały , ale najpierw trzeba je moczyć więć wole miękkie pini ) 2 ząbki czosnku 1/2 dużego jabłka oliwa z oliwek- dobrej jakości sok z cytryny Blendujemy na papkę. Szczypta soli i voila !

Komentarze

  1. Zlituj się ;-) pietruszkę uwielbia Gosia ja wolę koper

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i Gosia wygrywa, pod względem wartości odżywczych

      Usuń
  2. Pietrucha, seler, cebula-od biedy jako dodatek; koperek-niam niam niam ;_0

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz