Zielona pietruszka to super food. Ma 3 razy więcej witaminy C niż cytryna. Tylko ...jak ją jeść na surowo ? Nawet wrzucona garść do rosołu powoduje ,że ta wrażliwa witamina się dezaktywuje.
Pesto ! pesto jest genialnym rozwiązaniem!
Zajadam z makaronem, wystarczy łycha pesto do udotowanego makaroku, podobnie do gnocci ..ale u mnie rzędzi na kanapkach.
Samo do świeżutkiej francuskiej bagietki , albo n kanapce z rzodkiewką - kropla pesto jest jak najlepszy dodatek, do pomidora, żółtego sera, serka typu Almette ...no po prostu wszechstronny dodatek.
Mój autorski przepis z jabłkiem.
Pęczek zielonej pietruszki
Orzeszki Pinii
( mogą być inne nerkowca, migdały , ale najpierw trzeba je moczyć więć wole miękkie pini )
2 ząbki czosnku
1/2 dużego jabłka
oliwa z oliwek- dobrej jakości
sok z cytryny
Blendujemy na papkę. Szczypta soli i voila !
Zlituj się ;-) pietruszkę uwielbia Gosia ja wolę koper
OdpowiedzUsuńi Gosia wygrywa, pod względem wartości odżywczych
UsuńPietrucha, seler, cebula-od biedy jako dodatek; koperek-niam niam niam ;_0
OdpowiedzUsuń