Aloo gobi

I mały powrót do kuchni indyjskiej, bo kalafior niejedną ma twarz Składniki 45min 4 porcje 500 g ziemniaków główka kalafiora nieduża cebula 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka nasion kuminu łyżeczka nasion kolendry łyżeczka startego świeżego imbiru ½ łyżeczki mielonej kurkumy łyżeczka nasion kozieradki ½ łyżeczki ostrej papryki, płatków chili lub pieprzu cayenne natka pietruszki lub kolendry, do dekoracji sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku łyżka soku z cytryny lub limonki Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 180°C Kalafiora podziel na różyczki, ziemniaki pokrój w ćwiartki lub w połówki, w zależności od ich wielkości. Wymieszaj z łyżką oliwy ona szczyptą soli i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równą warstwą i piecz przez 20 minut W międzyczasie, na rozgrzanej w patelni oliwie zeszklij pokrojoną w pióra cebulę. Gdy lekko zmięknie dodaj imbir oraz nasiona kolendry, kuminu, kurkumę, pieprz i ostrą paprykę. Smaż przez minutę [ na małym ogniu ], mieszając, aby nie przypalić przypraw Tak przygotowaną mieszankę połącz z podpieczonymi warzywami, przypraw do smaku solą, skrop sokiem z limonki lub cytryny i wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 15 – 20 minut lub, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione

Komentarze

  1. O kalafiorze nie pogadam bo uznajemy go w wariancie "za komuny" czyli z pomidoroami z cebulką. czasem jedliśmy go w mieszankach warzywnych i tyle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pomidorami i cebulą ? A NIE ZNAM ;)
      u mnie tradycyjnie to jadło sie panierowany jak kotlet i usmażony na patelni. Zresztą do dziś tak serwuję i moja młodsza córka tak lubi najbardziej

      Usuń

Prześlij komentarz