I mały powrót do kuchni indyjskiej, bo kalafior niejedną ma twarz
Składniki 45min 4 porcje
500 g ziemniaków
główka kalafiora
nieduża cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka nasion kuminu
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka startego świeżego imbiru
½ łyżeczki mielonej kurkumy
łyżeczka nasion kozieradki
½ łyżeczki ostrej papryki, płatków chili lub pieprzu cayenne
natka pietruszki lub kolendry, do dekoracji
sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
łyżka soku z cytryny lub limonki
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C
Kalafiora podziel na różyczki, ziemniaki pokrój w ćwiartki lub w połówki, w zależności od ich wielkości. Wymieszaj z łyżką oliwy ona szczyptą soli i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równą warstwą i piecz przez 20 minut
W międzyczasie, na rozgrzanej w patelni oliwie zeszklij pokrojoną w pióra cebulę. Gdy lekko zmięknie dodaj imbir oraz nasiona kolendry, kuminu, kurkumę, pieprz i ostrą paprykę. Smaż przez minutę [ na małym ogniu ], mieszając, aby nie przypalić przypraw
Tak przygotowaną mieszankę połącz z podpieczonymi warzywami, przypraw do smaku solą, skrop sokiem z limonki lub cytryny i wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 15 – 20 minut lub, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione
O kalafiorze nie pogadam bo uznajemy go w wariancie "za komuny" czyli z pomidoroami z cebulką. czasem jedliśmy go w mieszankach warzywnych i tyle.
OdpowiedzUsuńz pomidorami i cebulą ? A NIE ZNAM ;)
Usuńu mnie tradycyjnie to jadło sie panierowany jak kotlet i usmażony na patelni. Zresztą do dziś tak serwuję i moja młodsza córka tak lubi najbardziej