Wegańskie gołąbki

Tym razem przepis całkiem autorski ;) choć pomysł zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Na wegetariańską wersję ;) Wg mojej mięsożernej córki, która jako jedyna jadała w kwietniu kotleciki i szynkę, powinniśmy niejadać mięsa kolejny miesiąc i chętnie w maju się do nas dołączy ;) co zrobić :))) no - gołabki ale gołąbki też powstały, bo została mi cała główka kapusty włoskiej .... Przepis: Kapusta Włoska - wyciąć głąb i ugotować na półtwardo , wystaczająco by odwarstwiać miękkie liście Kasza Gryczana Biała soczewica - ugotować razem w proporcji 2:1 Cebula Pieczarki Kawałek pora Garść suszonych grzybów ( obgotowanych ) podsmażyćna oleju i przyprawić - sól, pieprz, majeranek, oregqano, papryka wędzona Liść wyłożyć farszem i zawinąć jak krokiety czy gołąbki ;) układać w naczyniu żaroodpornym przygotować bulion z puszką pomidorów zalać całość i zapiec jakieś minut w piekarniku. Nic dodać nic ująć - jest PYSZNIE! /

Komentarze

  1. Czekaj-mięsożerna a nie chce jeść mięsa przez kolejny miesiąc???
    Kapusta włoska--nie; tradycyjny ciężki sos; duużo mięsa i ryż w mięsku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież pisałam ci nie raz, kuchnia wegetariańska w moim wykonaniu to mistrzostwo świata - mój do tej pory wyjątkowo mięsożerny mąż też się przekonał ...jaką pelnię smaków mają warzywa , ostatnim bastionem jest Ola ;)

      Usuń
    2. i dzisiejszy komentarz męża- ty , gołabki były dobre, hmm wiesz, że chyba lepsze niż z mięsem...

      Usuń

Prześlij komentarz