Tym razem przepis całkiem autorski ;) choć pomysł zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Na wegetariańską wersję ;)
Wg mojej mięsożernej córki, która jako jedyna jadała w kwietniu kotleciki i szynkę, powinniśmy niejadać mięsa kolejny miesiąc i chętnie w maju się do nas dołączy ;)
co zrobić :)))
no - gołabki
ale gołąbki też powstały, bo została mi cała główka kapusty włoskiej ....
Przepis:
Kapusta Włoska - wyciąć głąb i ugotować na półtwardo , wystaczająco by odwarstwiać miękkie liście
Kasza Gryczana
Biała soczewica - ugotować razem w proporcji 2:1
Cebula
Pieczarki
Kawałek pora
Garść suszonych grzybów ( obgotowanych ) podsmażyćna oleju i przyprawić - sól, pieprz, majeranek, oregqano, papryka wędzona
Liść wyłożyć farszem i zawinąć jak krokiety czy gołąbki ;)
układać w naczyniu żaroodpornym
przygotować bulion z puszką pomidorów
zalać całość i zapiec jakieś minut w piekarniku.
Nic dodać nic ująć - jest PYSZNIE!
/
Czekaj-mięsożerna a nie chce jeść mięsa przez kolejny miesiąc???
OdpowiedzUsuńKapusta włoska--nie; tradycyjny ciężki sos; duużo mięsa i ryż w mięsku.
przecież pisałam ci nie raz, kuchnia wegetariańska w moim wykonaniu to mistrzostwo świata - mój do tej pory wyjątkowo mięsożerny mąż też się przekonał ...jaką pelnię smaków mają warzywa , ostatnim bastionem jest Ola ;)
Usuńi dzisiejszy komentarz męża- ty , gołabki były dobre, hmm wiesz, że chyba lepsze niż z mięsem...
Usuń