Pesto z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi zwany jest sałatą ubogich i był głównym żródłem witamin chłopów. Rośnie w lasach, dziko, można było rwać do woli. I jeść na milion sposobów. Jako sałatkę, jako dodatek do kaszy , mięs i można jeść w ten nowomodny sposób robiąc pesto a te można jeść jako smarując kanapkę, albo dodatek do sera czy szynki na kanapce, można jeść z makaronem i gnocci i można smarować ciasto francuskie czy np w postaci rolady z kurczaka. pyszny , aromatyczny i bardzo bardzo sezonowy. No chyba, że ktoś tak sprytnie jak ja część uzbieranego zamrozi, część ususzy, a część zawekuje w postaci pesto. Czosnek niedzwiedzi orzeszki pini ( może być ponoć słonecznik, migdały łupane ) dobra sól dobra oliwa sok z cytryny i zmiksować razem , oliwę dodatają na ostatnie dwa -trzy obroty miksera potem do słoiczka, zalać konserwującą oliwą i w lodówce można trzymać jakieś pół roku ( ale nigdy nie wytrzymał słoik dłużej niz 2-3 msc ) przepis jest uniwersalny, można w ten sposób robić pesto z liści rzodkiewki, pietruszki, bazyli...

Komentarze

  1. Oj tam sałata te nie kosztuje ;czosnek niedźwiedzi-znane pojęcie ale nie stosoowane i nie używane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wychodowana w ogródku, nie kosztuje, ale też początkiem marca czy kwietnia nie wyrosła
      poza tym nie ma aż tylu wartości odżywczych - witamin, minerałów, antyoksydantów i naturalnego antybiotyku co sałata ubogich z lasu

      Usuń

Prześlij komentarz