Pasta z pieczonej papryki

class="separator" style="clear: both;">
Właściwie nawet nie pasta- pieczona papryka w wersji na grzanki. Prosto i smacznie. Przepis 🌱 Potrzebne składniki: ✅ 5 papryk (czerwone i żółte) ✅ 1 główka czosnku ✅ 1 łyżeczka suszonego czosnku granulowanego ✅ 1 łyżeczka suszonych pomidorów lub przyprawy do bruschetty ✅ 1 łyżeczka soli ziołowej ✅ oliwa z oliwek ✅ ulubiony chleb na grzanki Jak robimy: Całe papryki i przepołowiony, nieobrany czosnek upiecz w piekarniku - 45 minut w temperaturze 180 (25 minut góra-dół bez termoobiegu, 20 minut z termoobiegiem). Podczas pieczenia delikatnie obróć papryki 1-2 razy. Wyjmij papryki, wyłącz piekarnik i włóż do niego kromki chleba - podczas chłodzenia się piekarnika chleb przemieni się na idealne lekko chrupiące grzanki. Po upieczeniu papryki poczekaj aż ostygnie, następnie oczyść z pestek i delikatnie zdejmij skórę. Skóra powinna ładnie odchodzić (im papryka jest bardziej spieczona tym lepiej). Pokrój na kawałki, a czosnek wydłub widelcem i dodaj do papryki. Dodaj przyprawy. Wymieszaj wszystko z czułością. Ciepłe grzanki polej niewielką ilością oliwy i nałóż paprykę. Wierzch posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze

  1. Fajnie wygląda ale odpada-papryka w tym roku jest bardzo droga; suszone pomidory też nie mają cen preferencyjnych; aczkolwiek danie wygląda fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. fakt; bo ponad 20 zł w dyskontach. a sezon będzie dopiero w sierpniu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz