Tak wiem, szpinak jest fe....ale tylko dlatego, że nie jadłeś mojego szpinaku ;)
w każdym razie moje córki lubią i to bardzo, ale z zastrzeżeniem, że nie w szkolenj stołówce ;) tylko u mamy
a o naleśniki ze szpinakiem same się prosiły i prosiły się długo , bo ja nie lubię piec samych naleśników ;)
aż moja starsza córka usmażyla i zadała pytanie : to teraz już zrobisz? ze szpinakiem ?
Naleśnik - ciasto standard - mleko, mąka, jajko
Farsz:
szpinak mlody w liściach
czosnek
śmietana
starty ser
masło
sól
na maśle posmażamy młode listki szpinaku z przeciśniętym prze praskę czosnkiem, jak zwiędną dodajemy śmietanę, jak zacznie się gotować solimy i dodajemy startego sera żółtego raczej o łagodnym smaku , by skleił konsystencję
nakładamy na placki i można , ale nie trzeba raz jeszcze obsmażyć
ostatnio dodałam kurczaka, obsmażonego tuż przed dodaniem szpinaku.... nie zepsuło smaku ;) ale wg dziewczyn lepsze bez
Nic nie poradzę,że polski szpinak kojarzy mi się z zieloną paciają ;-(
OdpowiedzUsuńuwierz na słowo, potrafi być pyszny gdy nie jest tą paciają... pod warunkiem że lubisz lekko czosnkowy aromat
UsuńSos czosnkowy lubię; tej zielonej brei-nie ;-(
OdpowiedzUsuń