Ciecierzycę najzwyczajniej bardzo lubię. Ugotowaną potrafię wcinać sote jak chipsy do wieczornego filmu. Nieomieszkuję przetestować każdeo przepisu, który wpada mi w rękę i ma w składnikach te kuleczki. Ten przepis to prawie gotowiec ;)
na ciepło i na zimno ..jako pełnowartościowe danie, dodatek zamiast ziemniaków albo do skubania do ulubionego serialu
Ciecierzyca z porem
Czas: 10 minut
Porcje: 2
SKŁADNIKI
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki
1 duży ząbek czosnku
ok. 10 cm kawałek pora
2 łyżki oliwy
opcjonalnie: płatki ostrej papryczki
PRZYGOTOWANIE
Pora kroję w plasterki i wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażę na średnim ogniu przez ok. 3 minuty.
Czosnek bardzo drobno kroję i dorzucam na patelnię. Smażę przez kolejne 3 minuty.
Dodaję na patelnię ciecierzycę, mieszam i smażę jeszcze przez 4 minuty.
A ja jej w życiu nie jadłem ;-).
OdpowiedzUsuńjak każdy konserwatysta żywieniowy ;)
Usuń