Caldo verde

A w lodówce został jeszcze jarmuż... więc może aromatyczna, prosta i szybka w wykonaniu Caldo verde ? portugalska zupa z resztek 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g ziemniaków 750 ml bulionu jarzynowego 100 g jarmużu DO PODANIA: czerwona pikantna papryka wędzona świeżo zmielony czarny pieprz DODAJ NOTATKĘ PRZYGOTOWANIE W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości ziemniaków przez ok. 15-20 minut. Wyłowić z zupy około szklanki ziemniaków a resztę zmiksować na krem, włożyć z powrotem odłożone ziemniaki oraz pokrojony na kawałeczki jarmuż (bez twardych łodyżek). Wymieszać, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą. Podawać z wędzoną papryką i pieprzem.

Komentarze

  1. ;-) kolejna rzecz której nigdy nie jadłem-mam na myśli ten jarmuż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm ja lubię odkrywać nowe smaki i jarmuż mi przypasował.
      a ta zupa jest wyjątkow smaczna, myślę sobie że fajnie do niej pasowałyby chipsy z bekonu

      Usuń

Prześlij komentarz