A w lodówce został jeszcze jarmuż... więc może aromatyczna, prosta i szybka w wykonaniu Caldo verde ? portugalska zupa z resztek
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g ziemniaków
750 ml bulionu jarzynowego
100 g jarmużu
DO PODANIA:
czerwona pikantna papryka wędzona
świeżo zmielony czarny pieprz
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości ziemniaków przez ok. 15-20 minut.
Wyłowić z zupy około szklanki ziemniaków a resztę zmiksować na krem, włożyć z powrotem odłożone ziemniaki oraz pokrojony na kawałeczki jarmuż (bez twardych łodyżek).
Wymieszać, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą. Podawać z wędzoną papryką i pieprzem.
;-) kolejna rzecz której nigdy nie jadłem-mam na myśli ten jarmuż
OdpowiedzUsuńhmmm ja lubię odkrywać nowe smaki i jarmuż mi przypasował.
Usuńa ta zupa jest wyjątkow smaczna, myślę sobie że fajnie do niej pasowałyby chipsy z bekonu