Pęczotto z batatem, papryką i jarmużem

 

  • Zjadłabym coś kolorowego, lekkiego ......taka właśnie jest ta potrawa. A pęczak to kasza jedyna w swoim rodzaju.


  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
  • 2 szklanki ciętych liści jarmużu
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g batatów
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw: kurkumy, słodkiej papryki i kminu rzymskiego
  • 1/2 papryczki chili
  • 80 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy extra
  • Pęczak wsypać do garnka, wlać 1¼ szklanki bulionu lub osolonej wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 25 minut (na ostatnie pięć minut na wierzch kaszy wsypać liście jarmużu i dalej gotować pod przykryciem).
  • Na patelni na oleju podsmażyć (przez ok. 10 min) pokrojonego w małą kostkę batata, paprykę oraz posiekaną czerwoną cebulę. Pod koniec dodać starty czosnek oraz przyprawy (mieloną kurkumę, słodką paprykę i kmin rzymski).
  • Do podsmażonych warzyw dodać ugotowaną kaszę i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia, dodać posiekane chili, posypać fetą i skropić oliwą.

Komentarze

  1. Innych kasz nie używasz? A ryżu jasminowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariusz, na tym blogu pojawiło się już 29 przepisów z kaszami w roli głownej
      od jaglanej po bulgur!!!!

      Ryż poza niełuskanym jest mało wyrazisty w smaku i nie widzę różnicy poza tym że jedne się kleją, inne po ugotowaniu są sypkie. Z pierwszych arborio - bo jest idealny do risotto, z drugich Basmati

      Usuń

Prześlij komentarz