- Zjadłabym coś kolorowego, lekkiego ......taka właśnie jest ta potrawa. A pęczak to kasza jedyna w swoim rodzaju.
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
- 2 szklanki ciętych liści jarmużu
- 2 łyżki oleju
- 300 g batatów
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw: kurkumy, słodkiej papryki i kminu rzymskiego
- 1/2 papryczki chili
- 80 g sera feta
- 2 łyżki oliwy extra
- Pęczak wsypać do garnka, wlać 1¼ szklanki bulionu lub osolonej wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 25 minut (na ostatnie pięć minut na wierzch kaszy wsypać liście jarmużu i dalej gotować pod przykryciem).
- Na patelni na oleju podsmażyć (przez ok. 10 min) pokrojonego w małą kostkę batata, paprykę oraz posiekaną czerwoną cebulę. Pod koniec dodać starty czosnek oraz przyprawy (mieloną kurkumę, słodką paprykę i kmin rzymski).
- Do podsmażonych warzyw dodać ugotowaną kaszę i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia, dodać posiekane chili, posypać fetą i skropić oliwą.
Innych kasz nie używasz? A ryżu jasminowego?
OdpowiedzUsuńMariusz, na tym blogu pojawiło się już 29 przepisów z kaszami w roli głownej
Usuńod jaglanej po bulgur!!!!
Ryż poza niełuskanym jest mało wyrazisty w smaku i nie widzę różnicy poza tym że jedne się kleją, inne po ugotowaniu są sypkie. Z pierwszych arborio - bo jest idealny do risotto, z drugich Basmati