W temacie porów... nadają do łososia :)
800 g filetów z łososia
1 nieduży por
oliwa extra vergine, masło
pomidorki koktajlowe na gałązkach
koperek
cytryna
Filety z łososia opłukać i osuszyć, pokroić na 4 porcje, odciąć skórkę. Doprawić solą, pieprzem, wysmarować 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy. Odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas (ok. 1 - 3 godziny), w międzyczasie 1 - 2 razy przewrócić na drugą stronę.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Pora przekroić wzdłuż na pół, dokładnie opłukać. Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Ułożyć na dnie nieco większego naczyniu żaroodpornego lub blaszce do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.
Na porach położyć filety łososia, posypać je posiekanym koperkiem oraz wiórkami masła. Obłożyć plasterkami cytryny oraz gałązkami pomidorków koktajlowych.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
PROPOZYCJA PODANIA
Ziemniaki, ugotowane, pokrojone na plasterki i podsmażone.
Dobra; łosoś czy inna zapiekana ryba-ok ale bez porów poproszę ;-)
OdpowiedzUsuńja tam lubię i to bardzo .
Usuń