Łosoś pieczony z koperkiem i pomidorkami

W temacie porów... nadają do łososia :) 800 g filetów z łososia 1 nieduży por oliwa extra vergine, masło pomidorki koktajlowe na gałązkach koperek cytryna Filety z łososia opłukać i osuszyć, pokroić na 4 porcje, odciąć skórkę. Doprawić solą, pieprzem, wysmarować 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy. Odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas (ok. 1 - 3 godziny), w międzyczasie 1 - 2 razy przewrócić na drugą stronę. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Pora przekroić wzdłuż na pół, dokładnie opłukać. Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Ułożyć na dnie nieco większego naczyniu żaroodpornego lub blaszce do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Na porach położyć filety łososia, posypać je posiekanym koperkiem oraz wiórkami masła. Obłożyć plasterkami cytryny oraz gałązkami pomidorków koktajlowych. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. PROPOZYCJA PODANIA Ziemniaki, ugotowane, pokrojone na plasterki i podsmażone.

Komentarze

Prześlij komentarz