Moje dania z jednej patelni muszą być pożywne, kolorowe i ...najlepiej z kaszą. Tu chorizo robi smak, a jarmuż ponoć taki zdrowy że warto jadać . To jadamy ! Ze smakiem !
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 100 g kaszy orkiszowej (1 woreczek)
- 120 g kiełbasy chorizo
- 100 g liści jarmużu
- 100 g brukselki lub kapusty pekińskiej*
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować kaszę orkiszową zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj wrzucamy woreczek z kaszą na osolony wrzątek i gotujemy przez 15 minut).
- Odcedzić, wysypać cienką warstwą na duży talerz i odparować, ostudzić. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać aby kasza była sypka. Kaszę można przygotować z wyprzedzeniem, można też użyć kaszy z poprzedniego dnia.
- Na dużą patelnię włożyć pokrojone na plasterki chorizo. Smażyć na małym ogniu przez ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Przygotować warzywne dodatki: posiekane liście jarmużu oraz brukselkę: brukselkę umyć, przyciąć na końcach, obrać z tylu listków ile się da, resztę główek pokroić na plasterki. Kapustę pekińską natomiast należy posiekać.
- Wytopione i podsmażone chorizo przesunąć na bok patelni, w wolne miejsce włożyć starty czosnek a po chwili brukselkę lub kapustę i smażyć warzywa przez ok. 3 minuty, co chwilę zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać wszystkie składniki na patelni i smażyć jeszcze przez 1 - 2 minuty.
Kiełbasy chorizo nie znam;ale po niewielkiej modyfikacji do zastosowania i u nas.
OdpowiedzUsuńchorizo to wołowa kiełbasa półsurowa mocno przyprawiana chilly
UsuńCoś tam z masterchefów kojarzyłem je; ale to na pewno nie lezy na półkach w lidlu.
OdpowiedzUsuńczy ja wiem, może leży...tylko nie szukasz
UsuńMmmm na pewno nie szukam bo dla mnie kryerium podstawowym w lidlu jest...cena
OdpowiedzUsuń