Kasza orkiszowa z chorizo i jarmużem


 

Moje dania z jednej patelni muszą być pożywne, kolorowe i ...najlepiej z kaszą. Tu chorizo robi smak, a jarmuż ponoć taki zdrowy że warto jadać . To jadamy ! Ze smakiem !

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 100 g kaszy orkiszowej (1 woreczek)
  • 120 g kiełbasy chorizo
  • 100 g liści jarmużu
  • 100 g brukselki lub kapusty pekińskiej*
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE

  • Ugotować kaszę orkiszową zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj wrzucamy woreczek z kaszą na osolony wrzątek i gotujemy przez 15 minut).
  • Odcedzić, wysypać cienką warstwą na duży talerz i odparować, ostudzić. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać aby kasza była sypka. Kaszę można przygotować z wyprzedzeniem, można też użyć kaszy z poprzedniego dnia.
  • Na dużą patelnię włożyć pokrojone na plasterki chorizo. Smażyć na małym ogniu przez ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Przygotować warzywne dodatki: posiekane liście jarmużu oraz brukselkę: brukselkę umyć, przyciąć na końcach, obrać z tylu listków ile się da, resztę główek pokroić na plasterki. Kapustę pekińską natomiast należy posiekać.
  • Wytopione i podsmażone chorizo przesunąć na bok patelni, w wolne miejsce włożyć starty czosnek a po chwili brukselkę lub kapustę i smażyć warzywa przez ok. 3 minuty, co chwilę zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać wszystkie składniki na patelni i smażyć jeszcze przez 1 - 2 minuty.

Komentarze

  1. Kiełbasy chorizo nie znam;ale po niewielkiej modyfikacji do zastosowania i u nas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chorizo to wołowa kiełbasa półsurowa mocno przyprawiana chilly

      Usuń
  2. Coś tam z masterchefów kojarzyłem je; ale to na pewno nie lezy na półkach w lidlu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm na pewno nie szukam bo dla mnie kryerium podstawowym w lidlu jest...cena

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz