Idea chilly con carne długo do mnie nie przemawiała. Mielone mięso w sosie. Ale dziewczyny znają ze Skautów, bo szybkie proste i można na piknikach ugotować. A i znajomi robią, bo łatwo dla dużej ilści osób zrobić. Moją wersję postanowiłam doprawić po mojemu i ....wyszło genialnie. Lepiej niż gdziekolwiek jadłam ;) ja to jednak potrafię gotować
Składniki:
350g mięsa mielonego (wołowego)
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 papryka, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 duża łyżeczka kuminu, łyżeczka tymianku, pół łyżeczki pieprzu cayenne lub 1-2 papryczki chili (w zależności od upodobania i ostrości), trochę soli do smaku
dodatki: ryż, śmietana, awokado, kolendra
Sposób:
Cebulę podsmażyć na średnim ogniu z papryką i czosnkiem, aż wszystko zmięknie i się zarumieni.
Dodać przyprawy oraz mięso i mieszać, aż mięso się podsmaży.
Dodać fasolę oraz pomidory i gotować na małym ogniu z pół godziny. Pomidory jeśli w całości, pokroić.
Doprawić solą i ewentualnie podostrzyć.
Podawać z ryżem, śmietaną, ew. z awokado i kolendrą. Lub zawinięte w tortilli.
Mięso mielone w sosie....czy to nie zbliżone do naszych klopsików albo -w polskim wariancie-lekko w stylu mięsa i sosu do spaghetti?
OdpowiedzUsuńhmmm z bolonaise tak, ale jednak inny smak kompletnie
Usuń