Chilly con carne

Idea chilly con carne długo do mnie nie przemawiała. Mielone mięso w sosie. Ale dziewczyny znają ze Skautów, bo szybkie proste i można na piknikach ugotować. A i znajomi robią, bo łatwo dla dużej ilści osób zrobić. Moją wersję postanowiłam doprawić po mojemu i ....wyszło genialnie. Lepiej niż gdziekolwiek jadłam ;) ja to jednak potrafię gotować Składniki: 350g mięsa mielonego (wołowego) 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 papryka, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża łyżeczka kuminu, łyżeczka tymianku, pół łyżeczki pieprzu cayenne lub 1-2 papryczki chili (w zależności od upodobania i ostrości), trochę soli do smaku dodatki: ryż, śmietana, awokado, kolendra Sposób: Cebulę podsmażyć na średnim ogniu z papryką i czosnkiem, aż wszystko zmięknie i się zarumieni. Dodać przyprawy oraz mięso i mieszać, aż mięso się podsmaży. Dodać fasolę oraz pomidory i gotować na małym ogniu z pół godziny. Pomidory jeśli w całości, pokroić. Doprawić solą i ewentualnie podostrzyć. Podawać z ryżem, śmietaną, ew. z awokado i kolendrą. Lub zawinięte w tortilli.

Komentarze

  1. Mięso mielone w sosie....czy to nie zbliżone do naszych klopsików albo -w polskim wariancie-lekko w stylu mięsa i sosu do spaghetti?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm z bolonaise tak, ale jednak inny smak kompletnie

      Usuń

Prześlij komentarz