Brownie

 



Zabiegana, zapracowana, w kołowrocie życia ...w końcu znalazłam czas na mała przyjemność 
klasyka ;)
najlepszy przepis z Kwestii Smaku


SKŁADNIKI

 20 PORCJI
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 250 g cukru
  • 135 g mąki
  • mała szczypta soli
  • dodatkowo: ok. 50 - 100 g gorzkiej czekolady na wierzch

RZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach ok. 21 cm x 28 cm (lub o podobnej powierzchni). Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.
  • W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
  • Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
  • Dodatkową czekoladę pokroić na kawałki i posypać po wierzchu ciasta.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut aż ciasto lekko urośnie. Jeśli używamy większej blaszki, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej - czas pieczenia należy wydłużyć. 
  • Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.

Komentarze

  1. Czekaj..a czy w tym cieście nie powinno być dodatków procentów? Bo gdzieś słyszałem, że dzięki temu utrzymuje świeżość bardzo długo a i ciekawie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie jadłam z procentami
      ale jadła z fasoli ;)
      poza tym u nas rzadko dotrzyma dłużej niż 2 dni

      Usuń
  2. Eee ten krótki pobyt ciast w domu to znam sam aż za dobrze ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz