musztarda z sosu przełamuje słodkość potrawy i nadaje jej wyrafinowanego smaku.
Szybkie, pożywne i ...można zabrać do pracy. Powoli stanę się królową lunch-boxów , bo z powodu epidemii zamknięta jest moja francuska kantyna
- 850 g batatów (1 duży)
- 300 g fasolki szparagowej zielonej (u mnie mrożona)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 szczypty ostrej papryki
- 2 łyżki orzeszków piniowych (mogą być włoskie)
- do podania płatki chilli
sos miso:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka białego miso
- 2 łyżki musztardy
- pieprz do smaku
Wykonanie:
- Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni.
- Obieram bataty i kroję w łódki.
- Wrzucam do naczynia żaroodpornego, skrapiam oliwą i przyprawiam solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Mieszam rękoma.
- Piekę 40 minut.
- W międzyczasie mieszam w miseczce sos z podanych wyżej składników i odstawiam.
- Fasolkę szparagową wrzucam na wrzątek i gotuję 3 min, odcedzam.
- Na patelni rozgrzewam trochę oliwy i podsmażam fasolkę ok. 3 min.
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Dorzucam orzeszki i podsmażam chwilę uważając żeby orzeszki się nie przypaliły.
- Bataty z fasolką posypuję orzeszkami piniowymi.
- Parę kleksów sosu miso zaostrzy i doda charakteru potrawie.
C óż, u nas bataty nie są raczej szybko i łatwo dostępne ;-)
OdpowiedzUsuńw konserwatywno-tradycyjnej części Polski ? na wsi ? być może
Usuńale w Krakowie jak mieszkałam nie było z tym żadnego problemu w każdym hipermerkecie. Frytki z batatów to był klasyk .. hmmmm z papryką .....