Bataty pieczone z fasolką szparagową


Co tu zjeść, co tu zjeść , na co mam ochotę ....na warzywa.  W środku zimy szukam tego smaku, którego mi brakuje. W tej potrawie znalazłam cieszący oko kolor pomarańczy  i zieleń fasolki....

musztarda z sosu przełamuje słodkość potrawy i nadaje jej wyrafinowanego smaku.

Szybkie, pożywne i ...można zabrać do pracy. Powoli stanę się królową lunch-boxów , bo z powodu epidemii zamknięta jest moja francuska kantyna

 

  • 850 g batatów (1 duży)
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej (u mnie mrożona)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (mogą być włoskie)
  • do podania płatki chilli

sos miso:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego miso
  • 2 łyżki musztardy
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni.
  2. Obieram bataty i kroję w łódki.
  3. Wrzucam do naczynia żaroodpornego, skrapiam oliwą i przyprawiam solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Mieszam rękoma.
  4. Piekę 40 minut.
  5. W międzyczasie mieszam w miseczce sos z podanych wyżej składników i odstawiam.
  6. Fasolkę szparagową wrzucam na wrzątek i gotuję 3 min, odcedzam.
  7. Na patelni rozgrzewam trochę oliwy i podsmażam fasolkę ok. 3 min.
  8. Doprawiam solą i pieprzem.
  9. Dorzucam orzeszki i podsmażam chwilę uważając żeby orzeszki się nie przypaliły.
  10. Bataty z fasolką posypuję orzeszkami piniowymi.
  11. Parę kleksów sosu miso zaostrzy i doda charakteru potrawie.

Komentarze

  1. C óż, u nas bataty nie są raczej szybko i łatwo dostępne ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w konserwatywno-tradycyjnej części Polski ? na wsi ? być może
      ale w Krakowie jak mieszkałam nie było z tym żadnego problemu w każdym hipermerkecie. Frytki z batatów to był klasyk .. hmmmm z papryką .....

      Usuń

Prześlij komentarz