Azjatycka zupa z kurczakiem

 


Kto by pomyślał, że zupy zawojują moją kuchnię. Nie lubiłam i długo nie gotowałam. Teraz w jesienno- zimowe chlapy doceniam podwójnie. Są lekkie, sycące, pełne warzyw, aromatów, rozgrzewające. W tej dominuje aromat limonki i kolendry. Mega!

SKŁADNIKI

 3 - 4 PORCJE
  • 300 g filetu kurczaka
  • makaron vermicelli* (ok. 35 g suchego)
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • 2 łyżeczki startego czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 125 ml mleka kokosowego
  • starta skórka z limonki i sok z 1/2 limonki
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki szczypiorku
  • świeża kolendra
  • Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek pokroić w małą kostkę, wymieszać ze szczyptą soli, odłożyć.
  • Makaron wrzucić na wrzątek, od razu odstawić z ognia, po 4 minutach odcedzić, przelać bieżącą wodą i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub specjalną obieraczką na zapałki.
  • Białe i jasnozieloną część pora przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, pokroić na cienkie półplasterki.
  • Czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  • W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i włożyć marchewkę oraz pora. Mieszając smażyć przez ok. 3 - 4 minuty.
  • Warzywa przesunąć na brzeg garnka, w wolne miejsce wlać 1 łyżkę oleju i dodać czosnek oraz imbir, chwilę podsmażyć mieszając.
  • Połączyć z warzywami i chwilę podsmażać mieszając.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać w międzyczasie sos rybny oraz słodki sos chili.
  • W gotujący się bulion włożyć kurczaka, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Dodać ugotowany makaron, mleko kokosowe, skórkę i sok z limonki a także pokrojoną papryczkę chili (bez pestek) i szczypiorek.
  • Odstawić z ognia, podawać ze świeżą kolendrą.


Komentarze

  1. Wygląda ciekawie; ale my pod względem zup jeteśmy jednak tradycjonalistmi ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ponoć polskie zupy są smaczne i ....niezdrowe ( bo gotowane na wywarze z mięsa)
      moje są smaczne i ....zdrowe. bez tłuszczu zwierzęcego.

      Usuń

Prześlij komentarz